De wisseldag is vrijdag of zaterdag: Over het algemeen geldt de vrijdag of zaterdag (dit is per villa anders) als de dag van aankomst en vertrek. Soms zijn andere wisseldagen mogelijk in het voor- en naseizoen en overwinterperiode.

Portugal Algemeen

Portugal is door zijn ligging – ten westen van Spanje- het meest Zuidwestelijke land van Europa. De voertaal is Portugees, maar in de Algarve (de zuidelijke kuststreek van Portugal) en in de grote steden kunt u ook met Engels en Spaans uit de voeten.

Doordat Portugal zo’n 800 km lang is, varieert het landschap enorm. In het noorden vind je groene valleien die langs de rivier de Douro kronkelen, gevuld met wijnranken. Hier komt de wereldberoemde Portwijn vandaan, maar worden ook andere goede wijnen geproduceerd.
Ten zuiden van deze valleien ligt het gebergte Serra da Estrela, waar in de winter sneeuw ligt en geskied kan worden.

In het midden van Portugal, ligt helemaal in het westen Lissabon, de hoofdstad. Gebouwd op 7 heuvels en grenzend aan de rivier de Taag geeft het een bijzondere uitstraling. Vanuit vrijwel elk punt in de stad heb je een prachtig uitzicht over de rivier. Meer het binnenland in, richting de Spaanse grens, ligt een aantal prachtig, oude stadjes zoals bijvoorbeeld Evora (dat staat op de Unesco Werelderfgoedlijst), Estremoz, Vila Viçosa, waar nog oude kastelen staan die stammen uit de tijd dat Portugal en Spanje in oorlog waren, en waar ook de grootste marmergroeven van Europa zich bevinden.

Het Zuiden van Portugal is verdeeld in de boerenprovincie Alentejo en de zuidkustprovincie Algarve.
In Alentejo,wat met recht nog een oude boerenprovincie genoemd mag worden, zijn er veel olijfbomen, kurkeikplantages, en wijngaarden. Een prachtig, glooiend landschap, droog in het binnenland maar met een indrukwekkende kustlijn aan de westkant.
Ten zuiden van Alentejo ligt de Algarve, bekend om zijn subtropisch klimaat en de variatie in golfbanen.

Algarve
Wist u dat de Algarve slechts op 3 uur vliegen van Nederland ligt en dat er dagelijks vluchten zijn naar verschillende vliegvelden in Nederland? Dit maakt het mogelijk om, ook wanneer u weinig tijd heeft, voor een kort bezoek te komen en van een weekend zon en golf te genieten.

Klimaat
Met meer uren zon per jaar dan Californië en weinig regen die normaal gesproken tussen november en maart valt, heeft de Algarve het perfecte klimaat. De temperaturen variëren tussen 15º in de winter en 31º in de zomer, waarbij het s’nachts in de winter nooit onder het vriespunt komt. Aangezien er geen industrie is in de Algarve én wij direct aan de Atlantische oceaan grenzen is de lucht heel puur en de lucht intens blauw van kleur. De temperatuur is in het westen van de Algarve (vanaf Lagos tot aan Sagres) altijd zo’n 5º graden lager dan in de rest van de Algarve.

Natuur
De Algarve heeft een heel gevarieerd landschap met de grillig gevormde vijgbomen, sinaasappel en citroenplantages met hun bedwelmende bloesemgeuren, tot aan de prachtig bloeiende amandelbomen, en de eeuwenoude johannesbroodbomen en olijfbomen.
In het noorden van de Algarve liggen verschillende heuvelruggen zoals bijvoorbeeld die van Monchique die de Algarve afschermen van de scherpe noordenwind. De kustlijn in het zuiden bestaat uit vele uitgestrekte goudgele stranden, afgewisseld met kleine strandjes, prachtige rotswanden en grotten.

Aan de kust vind je kleine, typische vissersdorpjes met hun kleine, witte huisjes. Sommige vissersdorpjes zijn de laatste jaren uitgegroeid tot zeer populaire vakantiebestemmingen. Wanneer u enkele kilometers landinwaarts rijdt waant u zich in een totaal andere wereld. Het glooiende landschap gevuld met amandelbomen, citrusboomgaarden en vijgbomen, waarin hier en daar oude boerderijtjes opdoemen, geeft u het gevoel dat de tijd heeft stil gestaan. Hier en daar liggen kleine sfeervolle boeren dorpjes waar u zich vaak ook honderd jaar terug in de tijd waant.

Golfbanen
Er zijn nu meer dan 35 golfbanen in de Algarve en daar zal er in de komende jaren nog een aantal bijkomen. De fervente golfspeler is in de Algarve verwent door de ruime keuze aan banen, met als één van de beste: São Lorenço (San Lorenzo), Quinta do Lago, Vale do Lobo, Monte Rei, Vila Sol en natuurlijk de banen in Vilamoura.

Stranden
De Algarve is ongeveer 220 km breed en ligt aan de Atlantische Oceaan en heeft een grote variatie aan stranden. Sommigen lang en breed, anderen heel klein en verstopt tussen de rotsen. Er zijn stranden die afgeschermd worden door duinen en stranden omgeven door een enorme hoge rode rotswand. Het zand is goudgeel en het water heel helder.

Gastronomie
Uiteraard kunt u in vrijwel elk restaurant verse vis en schaaldieren krijgen. Er is niets heerlijker dan een warme zomerdag eindigen op een terras aan zee en te genieten van een gegrilde Dourada met koriander en knoflook, een gegrilde paprika salade en een heerlijke koude João Pires wijn.
Voor de echte fijnproever is er een ruime keuze aan gourmet restaurants, 6 restaurants in de Algarve hebben een Michelin ster, en Vila Joya in Galé heeft er maar liefst 2.

Architectuur
De traditionele architectonische stijl van de Algarve is gebaseerd op de volgende twee: De Moorse stijl (de Moren hebben de Algarve gedurende 500 jaar bezet) en hun architectonische stempel gedrukt die terug te vinden is in de verscheidenheid aan schoorstenen, en de witte huisjes. Na de aardbeving van 1755 waarbij heel veel verwoest is, is de wederopbouw in een wat rationelere, strakke stijl gedaan.
In de Algarve heeft men echter overal een enorm gevoel van ruimte doordat een groot deel van de grond nog onaangetast is en erbij ligt zoals het er al honderden jaren doet.

Bovenstaande informatie is Portugal in een notendop. Er gaat natuurlijk niets boven hier naar toe komen en zelf ervaren hoe het land en de inwoners voelen. Tegelijkertijd kunt u genieten van het geweldige klimaat, het heerlijke eten, de golfbanen en ontdekken hoe gemakkelijk u zich hier thuis voelt!